Bu yazımızda, ülkemizde ve tüm dünyada spora verilen önemin gittikçe artması ile çocukların sportif faaliyetlere katılımı gün geçtikçe artış göstermesi, ağız koruyucusu kullanımının önemine değineceğiz.
Bu spor dalları içerisinde özellikle rakiple temas hali olan boks, tek-vando, jui-jitsu, kickboks gibi uzak doğu sporları ve buz hokeyi, binicilik, bisiklet gibi bireysel yapılan sporlar olabildiği gibi basketbol, futbol, voleybol, hentbol gibi takım sporlarında ağız ve diş bölgesinde yaralanmalar sıklıkla görülmektedir. Bu sporları yaparken çocukların düşme ya da çarpışmaları sonucu sadece dişlerinde değil çene kemikleri ve dişetlerinde de yaralanmalar görülmektedir. Spor kazaları sonucu kafa ve yüz bölgesinde meydana gelen yaralanmalar oldukça yaygındır. Hatta yapılan çalışmalar çocuklarda ve yetişkinlerde spor yaralanmalarının tüm yaralanmaların yaklaşık dörtte birini meydana getirdiğini göstermektedir. Oluşan bu yaralanmalar sonucu özellikle üst çene ön bölge dişlerinin kırılması, yerinden çıkması, çene kırıkları ve dişeti yırtılmaları sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda meydana gelen bu yaralanmalar sadece tıbbi olarak değil aynı zamanda da hem çocukta hem de ailelerinde ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. Hatta aile ve çocuğun spora karşı bakış açısını değiştirerek onları spor faaliyetlerinden uzaklaştırabilir.
Yapılan spora bağlı olarak görülen bu yaralanmalar özellikle üstçenenin daha önde konumlandığı çocuklarda daha şiddetli sonuçlar doğurabilmektedir.
Bu travmatik yaralanmalar sonrası yapılacak tedavinin hiç vakit kaybetmeden özellikle çene travmaları konusunda bilgili uzman bir çocuk diş hekimi tarafından yapılması oluşan hasarın uygun şekilde onarılması açısından çok önemlidir. Bu konu hakkında daha geniş bilgiyi yazılarım içerisinde bulabilirsiniz.
Spor aktiviteleri sırasında çene ve yüz bölgesinde oluşabilecek darbelerin şiddetini azaltmak bu yaralanmaların doğurabileceği olumsuz sonuçları azaltmak açısından oldukça önemlidir. Bu amaçla dişleri, çene kemiğini, dudak, dil ve ağız içerisindeki yumuşak dokuları korumak amacıyla “ağız koruyucusu” ya da mouthguard denilen esnek ağız içi apareyleri kullanılmalıdır. Bu ağız koruyucularının kullanımının spor aktivitesi sırasında ağız ve çene bölgesindeki kırık ve yaralanmalarının görülme sıklığını ciddi oranda azalttığı görülmektedir.
Ağız koruyucuları aynı zamanda çene eklemine gelen darbenin şiddetini de azaltarak kafa içi basıncı ve kemiklerde meydana gelebilecek kırıkları da azaltmaktadır. Günümüzde, spor eğitmenlerinin, ailelerin ve sporcuların ağız koruyucular konusunda bilinçli olması ve bu bilincin yaygınlaşması oldukça önemlidir.
Yapılacak ağız koruyucular standart olarak hazır alınan ve uzman bir çocuk diş hekimi tarafından çocuğa özgü olarak hazırlananlar olmak üzere ikiye ayrılır. Hazır olarak satılan ağız koruyucuları bireyin doğal diş ve çene dokularına tam olarak uyumlu olmadığından koruyuculukları bireye özgü yapılanlar kadar koruyucu olamayabilir. Üstelik bu ağız koruyucularının materyalleri uygun şekilde ağız içi dokulara uygun olmadığından ağız içerisinde tahrişe neden olabilir. Bu durum ağız koruyucuların çocuk tarafından kullanımını güçleştirdiğinden takılmamalarına da neden olur.
Çocuğun ağız içi dokularını, çene yapısını ve yaptığı sporun cinsinin hep birlikte değerlendirilmesi yapılacak ağız koruyucunun tipine karar vermek açısından oldukça önemlidir. Yapılacak spor sırasında darbenin sıklıkla nereden gelebileceği ve çene – yüz bölgesinde hangi dokuların bu darbelerden en çok korunması gerekeceği uzman bir çocuk diş hekimi tarafından değerlendirilir ve buna uygun olarak ağız koruyucusu yapılır. Ağız koruyucusu kullanımı sırasında çocuğun ağzında meydana gelen rahatsızlıklar ise kontrol randevularında uzman çocuk diş hekimi tarafından düzeltilir. Böylece çocuğun bu ağız koruyucusunu konforlu bir şekilde kullanması sağlanarak, çocuğun kendi ağız koruyucusunu kullanmasının devamlılığı sağlanmış olur.
Ağız koruyucularının özellikle spor antrenörleri tarafından özendirilmesi çocuklarda spora bağlı oluşabilecek yaralanmaların önüne geçilmesi açısından da önemlidir.
Her türlü soru ve muayene için ekibimizle yanınızdayız.
Prof. Dr. Ayça Tuba Ulusoy
Yummy Teeth Çocuk & Genç
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği