Diş çürüğü ağzın sağlıklı durumunun bozulmasına neden olan enfeksiyona bağlı bulaşıcı bir hastalıktır. Diş çürüğünün oluşabilmesi için dişin ağız içerisinde sürmüş olması, ağız içerisinde çürük yapıcı mikroorganizmaların bulunması ve bu mikroorganizmaların beslenebileceği yiyeceklerin düzenli olarak yenilmesi gerekmektedir. Bazı aileler çocuklarının dişlerinin çürük olarak sürdüğünü söylerler. Aslında bunun nedeni diş çürüğünün ilk görüntüsünün beyaz renkte olması daha sonra çürüğe neden olan yanlış beslenme, dişlerin mikroorganizmalardan korunması için yapılması gereken düzenli fırçalama yapılmamaya devam edildiğinde bu beyaz renkte bulunan çürükler kahverengi veya siyah renkte çukurlara dönüşürler. Düzenli çocuk diş hekimine gelen çocuklarda bu çürükler beyaz renkte iken uzman çocuk diş doktoru tarafından fark edilerek gerekli önlemler alınır ve siyah çukurlara dönüşmesi engellenebilir. Özet olarak dişler sürmeden önce çürümezler. Sadece beyaz renkte oluşan çürüğün ilk görüntüsü anne ve baba tarafından fark edilmediği için çürüğün birden oluştuğu sanılır. Diş çürüğünün oluşabilmesi için dişlerin mutlaka sürmüş olması gerekir.
Bazen dişler sürerken üzerlerinin sarı, kahverengi veya siyah renkte olduğu görülebilir. Bu durum daha çok daimi dişlerde görülür. Bunlar aslında dişlerin çene içerisinde oluşumu sırasında genetik ya da diş oluşumuna zarar veren çeşitli dış koşulların neden olduğu gelişimsel bozukluklardır. Bazı durumlarda beslenmeye bağlı ya da bazı ilaçların kullanımına bağlı özellikle süt dişlerinin üzerinde renklenmeler de olabilir. Bu durum çocuk kaç yaşında olursa olsun estetik kaygıların oluşması veya çocuğun arkadaşları tarafından dalga geçileceği korkusuyla sosyal fobiler geliştirmesine neden olabilir. Aileler tarafından bu durum diş çürüğü ile karıştırılabilir. Bu durumda aile mutlaka çocuk diş hekimine başvurmalı ve bu durumun neden oluşmuş olabileceği ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgi alınmalıdır. Çocuk diş hekimine erken başvurulması bu tip durumlarda tedavinin çok daha kolay ve daha az maliyetli olmasını sağlayacağından çocuk ve aileye büyük konfor sağlar.
Diş çürüğü genetik bir hastalık değil mikroorganizmalar tarafından oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Dolayısıyla aileden çocuğa çürük genetik olarak değil mikroorganizmalar ve doğru olmayan yaşam biçimiyle davranışsal olarak geçer. Mikroorganizmalar bebeklik döneminde dişler henüz sürmeden önce anne ya da bakıcının bebeğin sütünün sıcaklığına bakmak için biberonu kendi ağzına değdirmesi ile, dudaktan öpülmesi ile ya da yere düşen emziğin annenin kendi ağzına alarak temizlemesiyle geçer. Çocuk aile ile aynı yaşam koşullarında yaşadığından, aile bireylerinin düzenli diş fırçalama alışkanlıklarının olmaması veya çürüğe neden olan beslenme alışkanlıklarının olması çocukta da aynı davranış biçiminin olacağı anlamına gelmektedir. Kısacası aile tarafından bulaştırılan çürük yapan mikroorganizmaların yine ailenin yanlış davranış modelini çocuklarında da sürdürmesi ile çocukların dişleri çürümektedir. Bu nedenle mümkünse çocuk doğmadan önce ya da doğduktan hemen sonra anne ve babanın çocuk diş doktoru ile görüşüp çocuklarında diş çürüğü oluşmaması için kendi yaşam koşullarını nasıl değiştirmeleri gerektiğini öğrenmeleri büyük önem taşır.
Diş çürüğüne neden olan mikroorganizmalar anne ya da bakıcı tarafından çocuğa dişler sürmeden önce bulaştırılabileceği gibi bebekte özellikle süren süt dişlerinin arttığı 19-31. aylarda bulaşma ihtimali daha çok artmaktadır. Bu nedenle annenin kendi ağız sağlığına dikkat etmesi ve bebeğe bu mikroorganizmaları bulaştırmamak için azami özeni göstermesi çok önemlidir.
“Kendi hatalı yaşam şeklimizi düzeltmeden çocuklarımızı hastalıklardan korumamız mümkün değil.”
Her türlü soru ve muayene için ekibimizle yanınızdayız.
Prof. Dr. Ayça Tuba Ulusoy
Yummy Teeth Çocuk & Genç
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği