Flor doğal bir element olup denizlerde, deniz ürünlerinde, içtiğimiz çayda ve birçok besinde bileşik olarak bulunmaktadır. Florun organik ya da inorganik bileşenleri yaklaşık 60 yıldır diş çürüklerinin engellenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Florun diş çürüğünü önlemek için kullanım şekilleri farklılık göstermektedir. Dişler sürmeden önce suların, tuzların veya sütlerin florlanması ile uygulanan flor, diş sert dokularındaki kalsiyum ile bağlanarak çürüğe karşı daha dayanıklı bir mine oluşumunu sağlamaktadır. Özellikle az gelişmiş ülkelerde içme sularının florlanması ile sistemik flor özellikle çocukluk çağında kronik bir hastalık olan çürükten korunmada kullanılan bir halk sağlığı uygulamasıdır. Bununla birlikte güncel bilimsel araştırmalar diş çürüğünden korunmada düzenli olarak florlu diş macunlarının ve flor verniğinin kullanılmasının ağız içinde florun daha uzun süre bulunmasını sağladığı böylece diş minesinin güçlendirilmesi, başlangıç halinde bulunan çürüklerin durdurulması ve ağız içerisinde çürük yapan bakterilerin yaşamalarını engelleyerek çürüğe karşı sistemik uygulamadan çok daha etkili olduğunu göstermektedir.
Diş macunlarına ek olarak özellikle çürük oluşma riski fazla olan çocuklarda vernik şeklinde diş hekimi tarafından uygulanan florun çocukları çürükten korumada oldukça etkili olduğu dünya çapında yıllardır yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak flor vernikleri de oldukça çeşitlidir. Bu amaçla çocuk diş hekimi çocuğun dişlerine bakarak hangi flor verniğinin o çocuk için uygun olduğuna karar vermelidir.
Ancak son yıllarda florun çocuk sağlığına özellikle de zekâ üzerine olumsuz etkileri konusunda oldukça yanlış bilgiler bulunmaktadır. Florun yüksek dozlarda sistemik olarak alınmasının gelişmekte olan dişlerde ve sindirim yolu sisteminde olumsuz etkileri zaten bilinmektedir. Bu durum özellikle içme sularında çok yüksek oranda flor bulunan bölgelerde görülmektedir. Toplumda flora karşı oluşan bu yanlış bilginin asıl kaynağında da özellikle Çin, Hindistan gibi bazı ülkelerin içme sularında yüksek oranda flor bulunan bölgelerinde yapılan çalışmalara dayandığı görülmektedir. Üstelik bu yanlış bilgiler çürük oluşma riski yüksek olan çocukların bu önleyici tedaviye ulaşmasını engellemesi açısından da oldukça tehlikelidir.
2022 yılında basılan ve bugüne kadar flor kullanımının çocukların zekâ seviyesine etkilerini ortaya koyan tüm bilimsel çalışmaların incelendiği ve bilim dünyasında güvenilirliği en çok kabul edilen dergilerden birinde yayınlanan çalışmada bugüne kadar normal flor miktarının çocuklarda herhangi bir zihinsel rahatsızlığa neden olmadığını göstermiştir.
Üstelik özellikle çocuk diş hekimi uzmanlarının kliniklerinde uyguladıkları flor verniklerinin yutulma riski olmaması nedeniyle zaten zararı olmadığı aksine özellikle doğru flor bileşiminin vernik olarak kullanılmasının çocukların kabul etmesi daha zor olan dolgu veya çekim gibi tedavilere göre başlangıç halindeki çürüklerini durdurması açısından daha kolay bir tedavi seçeneği olduğu bilinmelidir. Üstelik bu uygulamalar maddi olarak daha ucuz olduğundan çocuğun konforu kadar aileler açısından da daha faydalı olmaktadır.
Doğru bilgilerin doğru kaynaklardan öğrenilmesi, yanlış bilgilerin çocuğunuzda meydana getirebileceği zararları engeller. Çocuğunuz için hangi flor uygulamasının doğru olacağını öğrenmek için henüz ağzında çürük oluşmadan uzman bir çocuk diş hekimine danışmanız çürük gibi bir hastalığın meydana getireceği ağrı, korku ve diş kaybından hayattaki en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı koruyacağını unutmamak gerekir.
Her türlü soru ve muayene için ekibimizle yanınızdayız.
Prof. Dr. Ayça Tuba Ulusoy
Çocuk Diş Hekimi Uzmanı
Yummy Teeth Çocuk & Genç
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği
Atakum/Samsun