Her ne kadar ağız-diş sağlığı denildiğinde sadece diş çürüğü ve diş çürüğüne bağlı rahatsızlıklar akla gelse de çocuklarda ağız bölgesinde meydana gelen tek hastalık çürük değildir. Ağız bölgesi insan vücudunda mikroorganizma çeşitliliği açısından en zengin bölge olmak ile birlikte sağlıklı bir ağızda tüm bu mikroorganizmalar birbiri ile denge içerisinde yaşarlar. Ancak bu dengenin bozulduğu ya da ağıza yerleşik floraya yabancı bir mikroorganizma eklendiğinde hastalıklar oluşur. Hastalık oluşturan bu mikroorganizmaların cinsine göre ise ağızda oluşan hasar değişir.
Bu hasarların tedavisinin ise hem maddi olarak hem de çocuğun tedavi öncesi ve tedavi sırasında yaşadığı stresli durum olarak maliyeti oldukça sıkıntı verici olabilir. Üstelik ne kadar pahalı ve başarılı bir tedavi yapılırsa yapılsın hastalığa neden olan sebepler değişmediği sürece hastalığın tekrar edeceği de unutulmamalıdır.
Aileler genellikle özellikle diş çürüğü tedavi edilmesinden bir süre sonra dolgunun düşmesi şikâyeti ile tekrar çocuk diş doktoruna gelirler. Aslında çoğu kez dolgunun düşmesi olarak tarif edilen bu durum çürüğe neden olan beslenme ve ağız temizliğinin yetersizliği sonucu diş ve dolgu arasından dişin tekrar çürümeye başlamasıdır. Bu durum ise aile için diş hekimi ziyaretinin artmasına dolayısıyla tedavi ücretinin sürekli artmasına neden olmaktadır.
Oysa ki en ucuz tedavi çocuk diş hekimi uzmanına hastalıklar oluşmadan önce gidilip, çocuğa özgü risk faktörlerini öğrenerek yaşam koşullarını düzenleyerek hastalık oluşumunu engellemektir. Aynı zamanda düzenli kontrollerde uzman hekiminizin önereceği gerekli koruyucu tedavilerin yaptırılarak daha sonra oluşacak daha pahalı ve çocuk için zorlu olabilecek tedavilerin yapılmasına gerek kalmaz.
Ancak ailelerde bütün çocukların dişlerinde çürük ya da ortodontik bozukluk olacağı inancı oldukça yaygın olduğundan ancak hastalık belirtileri olduğunda tedavi arayışına girerler. Oysa ki hiçbir hastalığın kader olmadığı ve öncesinde alınacak çok basit tedbirler ile bunların önüne geçilebileceği unutulmamalıdır.
Erken dönemde fark edilen ortodontik bozuklukların tedavisi hem daha ucuz hem de daha kolaydır. Bazen ortodontik bozukluklar ailesel geçişli iken çoğu kez ise yetişkin yutkunma davranışına geçişin aksaması, solunum yollarında oluşan ve özellikle gece nefes almayı engelleyen bazı problemlerin olması gibi erken teşhisle çok kolay tedavi edilecek nedenlerden köken alabilir. Bu ve bunun gibi birçok problem kontrol randevularında teşhis edilir.
Bunların dışında özellikle temas sporları yapan çocuklar bu sporu yapmaları sırasında takılacak ağız koruyucuları, onların ağız ve dişlerinin bu sporu yaparken yaralanmasının önüne geçecektir. Bu ağız koruyucular özellikle üst çenenin daha önde konumlandığı çocuklarda da yapılarak onların ortodontik tedavi başlayana kadar ağız ve çene bölgesini travmalardan korunmasına yardımcı olabilir.
Özellikle çocuk ve gençlerde belirli dönemlerde yaşanan ve yetişkinler açısından fazla önemsenmeyen endişeleri ve kaygıları sonucu gece ya da gündüz dişlerini sıkmalarına oldukça sık rastlanır. Bu durumun teşhisi ise uzman bir çocuk diş hekimi tarafından rutin muayenelerde kolaylıkla yapılabilir. Bu durumun teşhisinin erken dönemde yapılması özellikle çene ekleminin bu sıkmalar sonucu zarar görerek yetişkin dönemde baş ağrılarının oluşmasına, çene kemiklerinin normale göre daha hızlı erimesine ve ağızın bir süre sonra yeterince açılamamasına neden olması gibi sorunların ortadan kaldırılmasında büyük önemi vardır.
Yukarıda bahsedilen rahatsızlıklar dışında daha birçok rahatsızlık kontrol randevularında teşhis edilerek koruyucu tedbirler ile önlenebilir.
Her türlü soru ve muayene için ekibimizle yanınızdayız.
Prof. Dr. Ayça Tuba Ulusoy
Yummy Teeth Çocuk & Genç
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği