Çocuklarda daimî dişlerde renklenmenin birçok nedeni vardır. Örneğin süt dişlerinde meydana gelen bir enfeksiyon, o süt dişinin altında gelişen daimî dişte renklenme yapabilir. Ya da darbe almış bir daimi dişte darbeye bağlı ya da sonrasında yapılmış tedaviye bağlı renklenme olabilir.
Bazen de dişin gelişimi sırasında meydana gelen bir problem sonucu dişte beyaz tebeşir renginden koyu kahverengine kadar değişen tonlarda renk değişikliği olabilir.
Çoğu kez ise düzenli ve doğru diş temizlenmemesine bağlı ya da ortodontik tedavi sonrası 18 yaş altındaki çocukların daimi dişlerinde renklenmeler olabilir.
Bazen ise süt dişleri bazı besin maddelerinin sık tüketilmesi ya da bazı ilaçların sürekli kullanımına bağlı olarak siyaha yakın tonlarda renklenebilir.
Tüm bu ve diğer nedenlere bağlı daimi dişlerde ya da süt dişlerinde meydana gelen renklenmelerin tedavi seçenekleri farklıdır. Tüm bu renklenmelerin çocuk ve gençlerde yarattığı problem sadece estetik değildir. İnsan doğduğu günden itibaren sosyal bir canlıdır ve bulunduğu toplum içerisinde kabul görmek ister. Güldüğü ve konuştuğu zaman görüntüsünden rahatsız olan bir çocuk veya genç toplum içerisindeki varlığından kaygı duyabilir. Bu da onun psikolojik gelişiminde ve sağlığında olumsuz izler bırakabilir. İşte bu nedenle dişlerde çeşitli nedenler ile meydana gelen bu renklenmeler belki çocuğun dişinde ağrı oluşturmaz ama ruhunda acı oluşturduğundan çocuğa özgü uygun ve doğru tedavi seçenekleri ile tedavi edilmelidir.
Çocuk ve gençlerde mutlaka uzman bir hekim tarafından doğru ajanlar kullanılarak yapılacak beyazlatma işleminden önce aile ve çocuğun bu tedaviden neler beklediği ve tedavi seçeneklerinin sonucunda neler elde edileceği doğru bir şekilde karşılıklı olarak konuşulmalıdır. Çünkü her diş renklenmesinin oluş nedeni, dişlerin hangi gelişim aşamasında olduğu ve uygulanacak tedavinin o çocuk ve genç için doğru bir tercih olup olmadığı önemlidir. Diş beyazlatma uygulamaları tek bir dişi kapsayabileceği gibi bütün dişleri de kapsayabilir. Seçilecek beyazlatma yöntemleri ise yetişkinlere uygulanan tekniklerle benzerlik gösterse de çoğunlukla kullanılan ajanların ya da tekniklerin çocuğa zarar vermemesi için çocuklar için güvenli olan ajanlar ve yöntemler seçilmelidir.
Doğru şekilde ve bir çocuk uzmanı tarafından seçilmiş diş beyazlatma yöntemi zararlı değil aksine kaybolmuş sağlığın yerine konulduğu gerekli bir tedavi yöntemidir.
Çocuklarda ve gençlerde diş beyazlatması yapılmamasının çoğu kez estetik ve psikolojik problemlere yol açar. Ağız hijyeni yetersizliğine bağlı meydana gelmiş renklenmeler aynı zamanda gerek süt dişlerinde gerek ise daimî dişlerde olsun beyazlatma işlemi sonrası çocuk ve gençlerde diş fırçalama alışkanlığının oturtulmasında iyi bir sağlamaktadır.
Eğer dişlerde renklenmeye neden olan sebepler diş eti hastalığına da neden olmuş ise bu takdirde bu dişlerin beyazlatma ile birlikte uygun şekilde tedavi edilmesi diş eti hastalığının tedavi edilmesi için de gereklidir.
Her türlü soru ve muayene için ekibimizle yanınızdayız.
Prof. Dr. Ayça Tuba Ulusoy
Çocuk Diş Hekimi Uzmanı
Yummy Teeth Çocuk & Genç
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği
Atakum/Samsun