Halk dilinde çene kemiği olarak bilinen dış kulağın önünde bulunan, alt çeneyi üst çeneye yani kafa kaidesine bağlayan ve kabaca ağzımızı açıp kapamaya yarayan ekleme temporo mandibuler eklem denir.
Bu eklemde meydana gelen patolojiler sonucu çenenin hareketi sırasında alt ve üst çene arasındaki uyum bozulur. Diz ekleminde meydana gelen patolojilerde nasıl ki yürüme ve hareket etme kısıtlı ve ağrılı bir durum sergiliyorsa, çene ekleminde meydana gelen rahatsızlıklar da benzer şekilde geriye dönüşü olmayan problemlere yol açar. Ancak ne yazık ki çene ekleminde meydana gelen hastalıklar küçük yaşlarda hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak yaş ilerledikçe özellikle adolesan dönemde çocuklarda şu belirtiler başlayabilir:
Bu eklemde meydana gelen problemler küçük yaştaki çocuklarda çok fazla belirti vermeyebileceğinden ancak detaylı bir uzman muayenesi sırasında fark edilebilir. Ancak buluğ çağı ile birlikte çocuğun şikayetleri artmaya başlar. Rahatsızlığın sıklığı kız çocuklarında daha çok görülür. Toplumlara göre değişmekle birlikte çocuklarda görülme oranı %90’lara varmaktadır. Şikayetlerin artması ile birlikte çocuğun ailesi genellikle kulak burun boğaz doktoruna başvurur.
Bu rahatsızlığın nedenleri çok karmaşıktır ve mutlaka ayrıntılı bir muayene sonucu nedenleri ortaya konulabilir. Bu muayene sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bulguların mutlaka çocuğun yaş dönemi ile ilişkilendirilmesidir.
Çene eklemi patolojileri psikolojik, fiziksel, irsi ve özellikle puberte döneminde hormonal nedenlerle olabilir. Özellikle küçük yaştaki çocukların anksiyete ile baş etme konusunda çok tecrübesizdirler. Bu nedenle gündüz ya da gece endişe duydukları olaylar nedeni ile dişlerini sıkabilirler. Bu diş sıkma sonucu bu eklemde problemler başlayabilir. Ya da solunum yollarında doğuştan olan bazı problemler bu eklemde rahatsızlıklara neden olabilir. Çocukluk döneminde başlayan romatizma rahatsızlığı gibi sistemik bir rahatsızlık, yanlış yapılmış bir diş dolgusu, dudak yeme gibi kötü alışkanlıklar bu rahatsızlığa neden olabilir. Bunların dışında başka birçok sebepten meydana gelebilecek olan çene eklemi problemlerinin erken teşhisi, ileride geri dönüşü olmayan bu eklem rahatsızlığının tedavisinin erken yaşta yapılması ile çözülebilir.
Çene eklemi patolojilerinin tedavisinde çocuk diş hekimi nedenleri ortaya koyar. Sonra gerekli tedavinin yapılması için kendi yapacağı çocuğa özgü plakların yanı sıra çocuğu gerekli uzmanlara yönlendirerek rahatsızlığın kökeninin tedavisi için rehberlik yapar.
Bu rahatsızlığın belirtileri ortaya çıkmadan tedavisi hem çocuğun fiziksel gelişiminin sağlıklı olarak sürdürülmesi hem de tedavinin daha kolay olması nedeniyle önemlidir. Üstelik bu rahatsızlık ileri yaşlarda ya da yetişkinlerde yapılan tedavilere göre erken yaşlarda tedaviye daha hızlı cevap verir.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi çene eklemi problemlerinin erken teşhisi de rutin kontrollerde ortaya çıkacağından çocukların kontrol amaçlı muayeneleri en erken yaşta uzman bir diş hekimince yapılmalıdır. Çocukların ilk kontrol muayenelerinin en geç 1 yaşında yapılması gerektiğinin unutulmaması gerekir.
Her türlü soru ve muayene için ekibimizle yanınızdayız.
Prof. Dr. Ayça Tuba Ulusoy
Çocuk Diş Hekimi Uzmanı
Yummy Teeth Çocuk & Genç
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği
Atakum/Samsun