Süt dişlenme döneminde özellikle ön bölge dişlerde görülen çürüklere Erken Çocukluk Çağı Çürükleri denir. Bu durumun oluşmasında birçok faktör rol oynamaktadır. Bunların başında bebeğe anne ya da bakıcı tarafından bulaştırılan çürük yapıcı mikroorganizmalardır. Anne ya da bakıcının ağız temizliği ne kadar uygun şekilde yapılıyor, ağızlarında çürük ve diş eti hastalıkları bulunmuyorsa bebeğe bu mikroorganizmaların bulaşma riski azalır. Bu mikroorganizmalar tükürük yoluyla geçtiğinden bebeğin dudaktan öpülmesi, ortak kaşık kullanılması gibi davranışlar mutlaka engellenmelidir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) annelerin bebeklerini ilk altı ay sadece anne sütüyle, 6 ay- 2 sene arası ise anne sütü ve ek gıda ile birlikte beslemeleri gerektiğini söylemektedir. Çünkü anne sütünün çocuğun fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerine oldukça büyük faydaları vardır. Uzun yıllar anne sütü içerdiği süt şekeri (Laktoz) nedeniyle diş çürüğüne neden olduğu bu nedenle de anne sütünün 12 aya kadar kullanılmasının doğru olduğuna inanılmış ama daha sonra yapılan bilimsel çalışmalar bu Erken Çocukluk Çağı Çürüklerinin oluşumunda anne sütündense gece uyurken verilen biberonun daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ağız sağlığı açısından bakacak olursak anne sütü alan çocuklarda genel sağlığa ek olarak diş ve çene yapılarında bozukluk görülme riski de biberon kullanan çocuklara göre oldukça düşük bulunmuştur.
Erken Çocukluk Çağı Çürüklerinin oluşumundaki bir diğer etken ise çocuğa sık aralıklarla karbohidrat verilmesidir. Bu fermente olabilen karbohidratlar ağızda bulunan çürük yapıcı bakterilerin sayısının daha çok artmasına ve daha fazla diş çürüğü oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle biberon içerisine konulan süte bal ve pekmez gibi tatlandırıcıların konulması, ek gıdanın fermente olabilen karbohidratlar içermesi çürük oluşumunu hızlandırır. Ailelerin düştüğü diğer bir tuzak ise evde hazırladıkları ve karbohidrat içeren gıdaların sağlıklı olduğunu düşünmeleridir. Kek, puaça, kurabiye gibi gıdalar nerede yapılırsa yapılsın çürük oluşumuna neden olur. Üstelik bu gıdaların içerisine doğal diye konulan bal ve pekmez bu gıdaların çürük yapma potansiyelini de arttırır.
Erken Çocukluk Çağı Çürüklerinin oluşumundaki diğer önemli etken ise, düzenli ve doğru ağız temizliğinin yapılmamasıdır. Dişlerin temizliği ilk dişlerin sürdüğü bebeğin yaklaşık 6 -7 aylıkken başlamalıdır. Bu temizlik parmak fırça ya da yeni doğan fırçası ile yapılabileceği gibi eczaneden temin edilebilecek steril gazlı bezin su ile ıslatılarak diş yüzeylerinin temizlenmesi ile de yapılabilir. Bu dönemde yani bebeğin ilk dişinin sürdüğü dönemde mutlaka çocuk diş hekimi uzmanına bebek götürülmelidir. Bu randevuda uzman hekim aileden bebeğin bakımı ile ilgili ayrıntılı bilgi alır ve bu bilgilere dayanarak çürük oluşmaması için gerekli o bebeğe özgü tedbirleri alır. Aileye diş temizliğinde fırça ile birlikte nasıl bir macun kullanması gerektiğini söyler.
Bu ana nedenlerin yanında çocuğun tükürüğünün yapısı, savunma sistemi ve diş sert dokularında bozukluk olup olmaması gibi nedenler de bu çürüklerin olmasına zemin hazırlar. Ama Erken Çocukluk Çağı Çürüklerinin en temel nedenleri gece biberon ile bebeğin uyuması, anneden çürük yapıcı mikroorganizmaların geçmesi ve ağız temizliğinin doğru ve düzenli bir şekilde yapılmamasıdır.
Çocuk diş hekimi uzmanı Erken Çocukluk Çağı Çürüklerinin varlığında aileye en doğru ve kolay çözüm yollarını önerir. Burada tedavi planının mutlaka o çocuğa özgü olmasına dikkat etmek gerekir. Bu durumda çocuğun yaşı ve genel durumu da hesaba katılarak bu çürüklerin ilerlemesini durduran tedavilerin uygulanması bazen tüm çürük dişlerin tedavi edilmesinden daha doğru bir tedavi kararı olabilir.
Erken Çocukluk Çağı Çürüklerini önleme ve tedavisi için mutlaka uzman bir çocuk diş hekimine danışmanız sizin ve çocuğunuzun yaşam konforunu arttıracağını unutmayın.
Her türlü soru ve muayene için ekibimizle yanınızdayız.
Prof. Dr. Ayça Tuba Ulusoy
Yummy Teeth Çocuk & Genç
Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği